foxbase.reismee.nl

Offer(s) brengen

Lekker nog een relaxdagje. We krijgen weer een ontbijtje, terwijl Enny weer de offers brengt. Ongelooflijk, wat een gedoe toch elke dag. Ze komt met een supergroot rond dienblad waar van alles op ligt, in mandjes van palmbladeren. Terwijl we kletsen geef ik aan dat we nog een nachtje willen blijven pitten. Ze schrikt zich een apenhoedje: 'Oh nee, dat kan niet, ik heb net de kamer aan een andere toerist beloofd. Oh, nee, hoe moet dat nou? I'm so sorry!' En ik krijg een heel verhaal te horen, dat zijn bagage er al staat etc. Ok. Geen probleem, Sanur was toch erg duur, dus we passen ons programma aan. Nog even lekker een duik in de zee, thuis douchen (warm!) en spullen pakken. Bagage even beneden zetten en lunchen. Dan met de taxi naar Ubud. Eigenlijk vond ik het wel prima, al hebben we weer geen echte relaxdag.. haha. Luieren is voor baby's. Hihi.

Hindoeïsme
Het geloof op Bali is hindoeïstisch met elementen van het boeddhisme. Het geloof in de natuur en in de vergoddelijking van voorouders. Alles is geordend in paren, hemel en hel, rein en onrein, goed en kwaad. De ene is net zo belangrijk als de andere, voor het evenwicht, de harmonie. Ze moeten deze tegengestelde krachten evenveel aandacht schenken. Dus ze huldigen de goden en demonen in gelijke mate.

Offer
Mischa zei het al: 'Wat een gedoe, zoveel offers brengen.' Elke Balinees begint de dag met een offer te brengen. In een van bananenblad gevlochten mandje, worden bloemen, rijst, bladeren en vruchten gedaan. Bij de voordeur, de familietempel, maar ook in de auto of op de brommer om de goden te verheugen of de demonen mild te stemmen. Een wierookstokje erbij zodat het kwaad ver weg blijft. Vaak zo'n vijf keer per dag wordt een offer gebracht. En dan zo'n 35 mandjes per keer. Pfff. Echt een gedoe.

Strand
Op naar het strand, Mischa's nieuwe bal mee. En wat blijkt: het is vloed. Het water staat hartstikke hoog, geen zeewier te bekennen en we kunnen echt zwemmen. Super. Lekker. Bijna weer spijt dat we wegmoeten, maar ach, het wordt vanzelf weer eb. Lekker met de bal overgegooid en van de zee genoten. Dat gaan we nog vaker doen. Haha.
Bij de buren lekker geluncht. Een heerlijk broodje camembert met bacon gegeten. Schande, Frans eten op Bali, maar het was echt een heerlijk andere lunch. Toen naar huis, de taxi stond al te wachten. Het blijft vreemd dat alles op tijd gaat. Haha.